Oli d’oliva de Mallorca

3:23 min.
0
0

Moltes paraules que tenen que veure amb l’olivera són d’origen àrab, com la “tafona”. Si antigament s’utilitzaven mules o rucs, és l’electricitat la que mou avui dia les pesades rodes de molí. Les olives es molen fins aconseguir una massa marronosa que s’escalfa lleugerament fins un màxim de 30º per que l’oli sigui premsat en fred. Aquesta pasta es reparteix en cabassos on s’estén i es sotmet a pressió hidràulica per extreure el suc.

Seguidament es separen en un cubell l’aigua i l’ oli, encara que per obtenir l’oli d’oliva pur és necessari encara un procés de centrifugat.

L’olivera és l’arbre cultivat més antic de la conca mediterrània, on la gent ha entès des de sempre que fins i tot plats més senzills poden gaudir-se com un regal de la vida. Hi ha cents de tipus d’ olives diferents, que es diferencien en el seu tamany, qualitat i sabor. El seu color desprèn només un grau de maduresa, ja que el fruit es tenyeix de groc a verd, violeta, púrpura i negre marronós, quan ja està completament madura.

Les olives es recol·lecten en el grau de desenvolupament desitjat i després de pressionar-les lleugerament es maceren en salmorra.

Les olives preparades en grans pots amb diferents herbes aromàtiques i espècies són un plaer per cada paladar i depèn de les ganes d’experimentar de cada cuiner, utilitzar, per exemple, trossos d’oliva a l’elaboració de salses.

Alguns dels exemplars d’ oliveres de Mallorca té ja més de 1000 anys. Les seves ramificacions nuoses transmeten en un primer moment una impressió de fragilitat. Qui es situï davant ella i la contempli durant més temps es sentirà fascinat per la seva sublim majestuositat i serenitat estoica.