La Llonja

3:09 min.
0
0

La Llonja no és, com alguns pensen, l’antic lloc de comerç de peix, sinó l’antiga sede del gremi de pescadors de Palma.

El famós arquitecte del segle XV, Guillem Sagrera, la va edificar per encàrreg de la cambra de comerç entre 1426 i 1447, creant així una perla de l’ art gòtic a Palma.

La Llonja es va construir per albergar les reunions dels comerciants, una espècie de centre de congressos. Al començament del segle XV, Palma mantenia ja 25 representacions comercials amb altres païssos i en aquesta llonja es convocava als comerciants. La riquesa de la construcció mostra que Palma fou des de sempre una de les ciutats de comerç pesquer més riques del Mediterrani, per lo que l’abundància de doblers va permetre crear així un dels edificis més bells d’Espanya

Actualment, es convida a l’edifici en ocasions festives i oficials a alts mandataris, com en el cas de la visita del president Johannes Rau a la tardor del 2002 i inclús es realitzen exposicions.

En els estrets carrerons que rodejen la Llonja, s’ha asentat al llarg dels anys una zona d’oci, i la seva animació no para en els restaurants i bars de tapes els caps de setmana fins ben entrada la matinada.

En honor a l’arquitecte de la Llonja, Guillem Sagrera, se li va dedicar un tram del carrer situat en front del seu edifici. El Passeig Sagrera es confon sovint amb el Passeig Maríim, tot i que comença més enrera. Aquest bonic passeig d’altes palmeres va ser encarregat al 1930 per l’ajuntament de la ciutat i és un lloc predilecte per donar tranquils passejos. Els bancs davant la façana conviden a aturar-se i gaudir. Un recorregut històric que val la pena!