Vins de Binissalem

7:29 min.
0
0

La regió de Binissalem és una de les dues zones de conreu de la vinya en Mallorca autoritzades per a designar els seus vins amb “denominació d’origen”, una garantia de l’origen reglamentada estatalment i que al mateix temps és una garantia de qualitat. En total, en la zona de Binissalem actualment es planten al voltant de 390 ha. de vinyes. Del most d’aquest raïm el 80% és per a vi negre i rosat, i tan sols el 20% és per a vi blanc. El vi negre ha de contenir almenys el 50% del raïm autòcton “vinya Manto Negro” i el vi blanc el raïm “Moll“. És molt comú mesclar el raïm autòcton amb el raïm francès Cabernet. Cal agrair als esforços dels vinyaters que el vi mallorquí tingui bona reputació entre els experts de tot el món i que el “Consell Regulador“ li hagi concedit vàries vegades la nota “excel·lent“. Avui en dia s’aposta més per una alta qualitat per a una clientela experta i exigent que per vins econòmics.

Ara visitem cellers importants en la ruta del vi de Binissalem. En la plaça de Santa Maria, en la “Plaça Nou” trobem el celler “Jaume de Puntiró”. Tot el conreu de les vinyes s’efectua d’acord amb les directrius de l’agricultura ecològica. Una especialitat és el “vi dolç”, un vi daurat que durant els 12 mesos que està en els barrils de roure desenvolupa el seu aroma fort i càlid.

Si continuem el nostre viatge, a la sortida del poble en direcció al Consell, trobem a l’esquerra el celler Macià Batle. Des de l’any 2000 la guia nacional “Gourmet guia de vins” qualifica el vi “Macià Batle Blanc de Blanc” com un dels millors d’Espanya. Amb 13 graus i extret de la vinya autòctona Prensal Blanc / Moll aquest vi té un aroma afruitat i floral.

Des de Santa Maria del Cami anem al celler de Santa Eugènia que trobem a l’entrada de la població sota el nom de “Vinya Taujana”, aproximadament uns 50 metres abans de la primera casa. Aquí recomanem el “Negre” o el “Moll” clàssic. Però també podran degustar vi de taula més senzill directament del barril.

De Santa Eugènia continuem cap a Sencelles. En el camí rural “Camí del Horts” trobaran el celler “Vins Ca Sa Padrina”. Aquí “El Manto Negro” és l’únic vi que es ven embotellat i un altre, també negre, a granel.

El celler “Ca’n Ramis” en Sencelles es troba en el centre del poble a uns 50 metres de la plaça de l’església. El vi “Serral Can Ramis”, un vi fort, reclamarà acompanyar-lo amb alguna cosa de menjar i tal vegada, vulgui fer-ho en el restaurant del mateix nom situat a sobre del celler.

A mitjans camí entre Sencelles i Binissalem, en el camp, trobem la finca “Son Roig”, on s’hi troba el celler “Antonio Nadal Ros”. El seu vi “Tres Uvas” és cuvée de tres ceps, Manto Negro, Callet i Monastrell. Tots ells vins típics de la regió, que demostren l’amor del senyor Antonio pel seu raïm Manto Negro.

Ara continuem en direcció a Binissalemany- el poble del vi per antonomàsia – i cerquem el celler “Vins Nadal” en el carrer Ramon Llull número 2. Centenars d’anys – possiblement milers – de tradició vinícola s’uneixen a la tecnologia moderna. És notable el vi negre “Albaflor Criança” reposat durant tan sols 9 mesos, però que sap a més gràcies a la seva aroma equilibrada i saborosa i el “Merlot 110” que a banda del raïm Manto Negro, conté també el raïm francès Merlot i que recorda a fruites madures del bosc. En la part antiga del celler, val la pena i és molt interessant, visitar el soterrani construït en pedra sorrenca.

A l’eixida del poble, direcció Consell, trobem a l’esquerra al representant més important de Binissalemany, el celler Ferrer. Molt bons i molt coneguts són els vins “reserva” i “criança” , clàssics i rics en aromes. També són excel·lents els seus caves.

Per acabar entrem en Consell per a visitar el celler de les germanes Ribas de qui es diu tenen els millors ceps de Mallorca. El celler “Hereus de Ribas” és una típica finca mallorquina del segle XVII. Els vins Ribas estan des de fa anys entre els millors d’Espanya i el Ribas de Cabrera és, possiblement, el millor vi de Mallorca. En tot cas el vi per excel·lència d’aquest celler, molt suau i de color robí. Una última copa que impressiona.