Ensaïmada, la dolça temptació

min.
0
0

És cert que no hi ha un producte de les Balears més típic o més conegut. La caragola de llevat – ensaïmada – és un panellet molt apreciat per al desdejuni, no sols pels mallorquins, sinó també pels visitants de les illes. El consum d’aquest producte s’ha estès a molts locals i pastisseries de tot el món.

El nom ensaïmada prové de la paraula “saïm”, que significa “mantega de porc”, un dels seus ingredients. No obstant, l’origen d’aquest dolç no pot assegurar-se a ciència certa a causa de la mescla cultural de les Balears en el passat. Alguns afirmen que els pares de l’ensaïmada foren els àrabs, que van portar la caragola de llevat l’any 909. La forma recorda al turbant que els àrabs portaven. D’altra banda, alguns opinen que l’ensaïmada prové del panellet “bulema” que solien pastar els jueus.

Els ingredients per a preparar la massa són farina, ous, sucre, llevat, llet i mantega de porc o oli d’oliva. Amb la massa es forma un rotlle que després s’enrotlla com una espiral o caragol fins aconseguir que tingui la seva forma característica. Quan ja està ben cuita, s’empolvora amb sucre en pols.

L’ensaïmada tradicional és aquella que està feta de massa i no està farcida. Però, en els últims anys s’ha començat a oferir-les amb un farciment de cabell d’àngel, crema, xocolata, nata… Les ensaïmades farcides són un poc més grans i en aquesta forma passen de formar part del desdejuni a menjar-se com postres.

Des de fa alguns anys aquest producte compta amb una denominació d’origen i la qualitat dels seus ingredients i de la seva fabricació és controlada i garantida per un consell regulador propi. Més o menys com el Champagne.

Molts visitants venen a les Balears i moltes vegades els seus familiars tan sols tenen un desig: que els regalen com a souvenir eixa saborosa caragola de mar. Per això és tan típic trobar-se als turistes en l’aeroport portant les peculiars caixes en què es guarden eixos esplèndids dolços.