Son Marroig i L’Arxiduc Luis Salvador

3:10 min.
0
0

La seva Altesa Reial l’Arxiduc d’Austria Luis Salvador d’Habsburg es va enamorar immediatament de la roca amb el forat de 18 metres i la possessió de Son Marroig. Quan tres anys després va navegar de nou entre les dues illes, va decidir que era aquí i cap lloc més on volia viure. Per sorpresa dels habitants de la zona, va comprar el pedregat i escarpat terreny a la costa nord-oest i es va instal.lar a Son Marroig. L’illa va sentir així la simpatia per un altre famós turista més.

Els historiadors atribueixen la predil.lecció de l’Arxiduc per Mallorca a la seva ascendència mediterrània. La seva mare era filla del rei de Nàpols i Sicília, una regió que ja havia pertangut a la corona de Catalunya i Aragó que, a la vegada, havia reinat Mallorca. Potser siguin també la raó altres talents del científic, ja que dominava aproximadament 14 idiomes, cosa realment envejable.

Avui dia, la possessió de Son Marroig continua en mans privades. Al 1924, en canvi, una part fou oberta al públic. El pare dels propietaris actuals, a qui l’Arxiduc va confiar la hisenda al partir per causa de l’esclat de la Primera Guerra Mundial, va inagurar un museu al seu honor. La seva estructura no ha sigut modificada des de llavors. En tres sales s’exposen escrits, quadres i fotos de Ludwig i els seus amics, entre els que es trobava Sissi. Un lloc realment romàntic que va induir a les especulacions més turbulentes sobre la vida amorosa d’aquest intel.ligent home acabalat. En el museu ens van explicar el que voliem sentir: una tràgica història d’amor.

Ludwig va seguir com sempre el seu propi camí, per la qual cosa no va sorgir la xispeta amb na Sissi. Aquest home, que feia cas omís de l’etiqueta, es va sentir atret per la filla d’un humil camperol, Catalina, que al começar la relació no podia llegir ni escriure. No obstant, després d’un curt periode de temps, dominava al “my fair lady” alemà, italià, francès i àrab. El tràgic final del romanç arribà amb la mort de la seva adorada, que morí a causa de la lepra amb tan sols 47 anys.

Lluis Salvador visqué fins als 68 anys. El 12 d’octubre de 1915 morí sense poder tornar a l’illa després de la citada partida pel començament de la guerra. Particularment li agraïm les seves primeres aportacions a la defensa del medi ambient, al negar-se, per exemple, a que s’asfaltàs i rectificàs el camí a l’embarcador del seu iot.

Duració: 3´10 min.