Santa Eugènia

3:30 min.
0
0

Ja ha passat més d’un segle des de que l’Arxiduc Lluis Salvador dirigís els seus pasos des de Consell fins Santa Eugènia. Hem seguit el seu rast i hem visitat el petit poble en el pla, la planícia central de Mallorca.

Si es vol captar l’encant de l’autèntica Mallorca, Santa Eugènia és el lloc adequat que ofereix al visitant més que un panorama pintoresc de l’àmplia planícia. El poble dóna nom al municipi més oriental del Pla i es troba a 22 km de Palma. Els seus 1500 habitants es reparteixen en les quatre aldees de la zona: La Vila, Ses Alqueries, Ses Coves i Ses Olleries, i així arribem ja al centre – a la llarga història de Santa Eugènia.

Durant la ocupació àrab de Mallorca, l’illa estava dividida en 13 districtes anomenats alqueries. Després de que Jaume I vencés als àrabs, al 1229 va repartir el territori entre els seus nobles seguidors, utilitzant com fronteres les existents alqueries àrabs. El centre de l’illa, l’alqueria Benizabari, fou entregada al cavaller Bernat de Santa Eugènia, que va transmetre el seu nom al poble.

En el temps d’ocupació musulmana existien ja a la zona algunes granges. A la seva partida els habitants van ubicar el nucli del poble allà on avui es troba   l’esglèsia i la sacristia. A l’ any 1317 es va iniciar la construcció d’un oratori. En vista de que el poble s’ expandia cada vegada més, es va construir al segle XVIII una esglèsia més gran.

Avui en dia Santa Eugènia s’ha convertit en una popular zona residencial per aquells que valoren la tranquilitat, però també la proximitat a la ciutat de Palma. Un dels llocs preferits dels habitants de Santa Eugènia és la cova de la figura de la Verge de Lourdes. La pujada a les coves naturals amb els seus 100 esglaons és una bona oportunitat de penitència. Cada any, al febrer, es celebra en elles una misa, en un lloc sagrat on es mesclen la religió popular i la màgia de la naturalesa.

Al 1978 la comunitat jueva de Mallorca va fundar a la sortida del poble un cementiri jueu, l’únic de l’illa,  la porta de ferro del qual ha sigut gravada amb caràcters hebreus.
En les bodegues Cas Pinar encara es premsa el raïm a la manera tradicional. En el terreny de quasi 21 km2 creixen multitud de ceps ben cuidats que pertanyen a la regió de vins de Binissalem. El viticultor de Cas Pinar el convidarà gustós a provar el seu vi.

Esperam haver despertat amb el nostre reportatge el seu interés per conèixer aquest petit poble a l’est del pla…