Vins de Mallorca

2:25 min.
0
0

En aquest reportatge els presentem vins mallorquins…

La regió de Binissalem és una de les dues zones de conreu de la vinya en Mallorca autoritzades per a designar els seus vins amb “denominació d’origen”, una garantia de l’origen reglamentada estatalment i que al mateix temps és una garantia de qualitat. En total, en la zona de Binissalem actualment es planten més de 400 ha. de vinyes. Del most d’aquest raïm el 80% és per a vi negre i rosat, i tan sols el 20% és per a vi blanc. El vi negre ha de contenir almenys el 50% del raïm autòcton “vinya Manto Negro” i el vi blanc el raïm “Moll“. És molt comú mesclar el raïm autòcton amb el raïm francès Cabernet. Cal agrair als esforços dels vinyaters que el vi mallorquí tingui bona reputació entre els experts de tot el món i que el “Consell Regulador“ li hagi concedit vàries vegades la nota “excel·lent“. Avui en dia s’aposta més per una alta qualitat per a una clientela experta i exigent que per vins econòmics.

La zona central i a l’est de Mallorca, “Pla i Llevant” va rebre en 1999 la distinció “denominació d’origen”, és a dir, els vins es conreen seguint estrictes normes i són de alta qualitat. En contraposició a la zona de Binissalem, aquí tenen major importància els ceps d’importació per a la millora de la qualitat dels vins, com per exemple el Cabernet Sauvignon o Chardonnay i també es conreen vins de varietats pures.

Després d’haver assaborit els vins de la terra potser doni crèdit a la llegenda que diu que la raó principal perquè el rei Jaume I d’Aragó, conqueridor de Mallorca, decidira alliberar l’illa dels moros, era per obtenir les terres mallorquines amb les vinyes dels quals provenien eixos vins tan nobles.