Vins Pla i Llevant

9:32 min.
0
0

La zona central i a l’est de Mallorca, “Pla i Llevant” va rebre en 1999 la distinció “denominació d’origen”, és a dir, els vins es conreen seguint estrictes normes i són de alta qualitat. En contraposició a la zona de Binissalem, aquí tenen major importància els ceps d’importació per a la millora de la qualitat dels vins, com per exemple el Cabernet Sauvignon o Chardonnay i també es conreen vins de varietats pures.

Iniciem la nostra ruta del vi en Algaida amb Vins Majoral. La nostra primera copa serà un vi negre, el Vin Ca’n Majoral Son Roig, un vi de criança de les varietats de raïm Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah, que durant 12 mesos s’emmagatzema en barrils de roure francès i d’Europa de l’est. Prefereix començar amb un vi blanc? Li recomanem el Blanc Butibalausi, un vi jove, molt afruitat amb aroma floral extret de diferents raïms prensal autòctons. I on està el celler? Es dirigeixen cap a Algaida al carrer del Campanar, allí veuran un carreró sense sortida, al final del carreró trobaran el celler.

A continuació seguim cap a Porreres, al centre del poble, al celler Jaume Mesquida, que s’hi troba molt a prop de la plaça de la Vila en el carrer Vileta, 7. La història de la família Mesquida arriba fins a l’any 1589. La família ha desenvolupat els seus coneixements durant segles i el viticultor més jove de la família, que clar està, també es diu Jaume Mesquida, és un dels millors del país. Volem recomanar el Cabernet Sauvignon, un vi d’un roig cirera amb un caràcter harmònic i cos elegant.

En localitats com Felanitx i Manacor, la vinya es conrea des de temps antics. Per tant, val la pena desviar-se cap al sud a Felanitx: als cellers Armero i Adrover. En el carrer Camada Reial trobaran una excel·lent selecció de vins blancs i negres saborosos de raïms mallorquins i francesos.
Continuem cap a Manacor on visitarem tres cellers. Primer anirem a Vins Toni Gelabert. La filosofia d’aquest viticultor es produir vins amb personalitat mediterrània. Que ho ha aconseguit podrà comprovar-ho degustant l’interessant negre Ses Hereves, un vi de criança de raïm de les varietats Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah. Aquest vi no ha sigut filtrat.
Ara seguim la nostra ruta cap a les Bodegues Pere Seda: ha de tastar una copeta del blanc Chardonnay, però també del negre Mossèn, dos vins de categoria.

L’última parada en Manacor serà Miguel Gelabert. En la fira internacional del vi de 2001 en Madrid aconseguí portar cap a Mallorca la primera medalla d’or pel millor vi blanc d’Espanya: el seu Chardonnay. Però no és l’únic vi recomanable, també ho és el Gran Vinya Son Caules de la collita de l’any 2000 que en un 80% és de varietats autòctones. Hi trobaran el celler, conegut per les seves experimentacions, en el carrer Sales, 50.

Seguim la nostra ruta cap a Petra. Tres conegudes guies de vins d’Espanya alaben el celler Miguel Oliver de Petra. El celler s’hi troba en el carrer de la Font, 26. Hi treballa la filla d’Oliver com a enòloga. Els vins formen part de l’élite dels vins de la illa i noms com Ses Ferritges, Original Muskat o Aía gaudeixen de les simpaties dels experts en vins.

Durada: 9´32 min.